Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu Çin’de Sergilendi

admin

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluşan ekip, Çin’in Pekin ve Guangcou şehirlerinde Karagöz ve Hacivat etkinlikleri gerçekleştirdi. Pekin’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde 17 Nisan’da düzenlenen etkinlikte, “Sihirli Lamba” adlı, Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nun yanı sıra Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’ndan motif ve figürler içeren gölge oyunu gösterimi yapıldı.

Gölge Oyunlarının Ortak Misyonu

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Gözde Öztürk Bican, etkinlikte yaptığı konuşmada, Karagöz ve Hacivat’ın ve Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’nun topluma ilham vermek, eğitmek, insanlar arasında empatiyi, anlayışı ve saygıyı teşvik etmek gibi ortak bir misyonları olduğunu belirtti.

Türk ve Çin Gölge Oyunu Gelenekleri

Oyunda gölge karakterleri oynatan ve canlandıran Devlet Tiyatrosu sanatçısı Durulcan Yaman, Çinli gölge sanatçılarıyla tanıştıklarında tekniklerinde benzerlikler olduğunu fark ettiklerini belirtti. Çin’de 2 bin yıla yakın bir gölge oyunu geleneği olduğunu, Türkiye’de ise bugünkü haliyle 15. ve 16. yüzyıllardan beri var olduğuna dikkat çekti.

Çin’e gelirken oyunu başka dil ve kültürde sergilemenin endişesini taşıdıklarını belirten Gürkan Eraslan ise Karagöz ve Hacivat’ın modern bir yorumu olan oyunun evrensel meseleler ve tanıdık unsurlar sayesinde iyi anlaşıldığını ve güzel tepkiler aldıklarını ifade etti.

Figür Yapımı Atölyesi

Oyunun dekor tasarımcısı Hakan Dündar, Pekin Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Çinli çocuklar için Karagöz ve Hacivat figürlerinin yapımını anlatan atölye çalışması gerçekleştirdi. Çocuklar, figürleri boyayarak ve kesip birleştirerek gölge oyununu kendileri deneyimledi.

Karagöz ve Hacivat sergisi, Guangcou Şehir Kütüphanesi’nde açıldı. Türk sanatçılar, Guangcou’da gösteriler ve atölye çalışmalarının yanı sıra serginin de ziyaret edilebileceği etkinlikler düzenleyecekler.

Yorum yapın